Saturday, August 23, 2008

Zdravotné poisťovne bez zisku. Máme to za sebou?

Poslanci odhlasovali zmenu Zákona o zdravotných poisťovniach. Chceli vyriešiť problém s nedostatkom peňazí v zdravotníctve (presnejšie vo verejnom zdravotnom poistnom systéme).
[13.12.2007, Ivan Medžo]

Máme to za sebou Kompetentné osoby v slovenskom parlamente odhlasovali zmenu Zákona o zdravotných poisťovniach (581/2004 Z.z.). Vyriešili problém s nedostatkom peňazí v zdravotníctve (presnejšie vo verejnom zdravotnom poistnom systéme). Priznávajú síce, že nejde o balík peňazí, ktorý by vyriešil všetky finančné problémy, ale upozorňujú, že to bol len prvý krok.

Výsledkom činnosti poslaneckého zboru je okrem iného aj zákaz použitia prípadného pozitívneho hospodárskeho výsledku aj na výplatu zisku akcionárom spoločnosti. Tým akcionárom, ktorí investovali svoje prostriedky do spoločnosti, zveladili ju a právom očakávajú aj zhodnotenie svojej investície.

Zaujímavé riešenie, ktoré sa však napodiv vôbec netýka podstaty problému. Tou je zisk akciovej spoločnosti a jeho zmysel pre ňu.

Poslanci nerozhodli napríklad o povinnosti poisťovne vytvárať rezervy na poistné udalosti, (tak je to v komerčných poisťovniach) ale vec zúžili na čisto politický cieľ. Neponúkli riešenie v podobe uchovania zdrojov na povinnosti poisťovne v budúcnosti, iba určili, že akcionári budú ukrátení o ich ústavou chránené právo - právo na zisk z majetkového podielu akciovej spoločnosti.

O tom, že tento nezmysel bude mať zrejme viaceré vážne následky, asi netreba ani pochybovať. A o tom, že zdravotné poisťovne už nebudú dosahovať zisk, tak isto nie.

Zaujímalo by ma teda, ako si poradí parlament s výsledkom hospodárenia v ďalších rokoch, a nebude to zisk. A tiež s arbitrážnymi nárokmi akcionárov, ktoré majú podľa verejne publikovaných názorov právnikov, serióznu šancu na úspech. Bude potom stačiť zmeniť zákon o zdravotných poisťovniach a zaviazať akcionárov povinne dotovať hospodárenie zdravotnej poisťovne ? Nezmysel ? Ale kdeže. Podľa schválenej logiky iba ďalší logický krok.

Máme to skutočne za sebou?
PS: Prečo sa objavuje tento blog znova inde? Pôvodne bol zverejnený na portáli www.etrend.sk, 13.12.2007. Keďže redakcia neprejavila nezáujem o ďalšiu spoluprácu posunul som publikovanie inde. Autor.

No comments: